Talvi on mennyt ja koekausi taas alkamassa. Pikkukoiran viimevuotinen lempiharrastus, nuuskuttelu, ihmisten kielellä MEJÄ, päässee taas alkamaan, ja toivomme kaikille tosi hyvää ja onnistunutta koekautta. Samalla alkaa kaikkien muidenkin lajien kokeet, ja toivotaankin ihanaa,  voittopuolista kesää ja auringonpaistetta (paitsi ihan silloin kun viileämpi sää olisi suotavaa.)

Sellainen asia vaan alkoi Pikkukoiraa ja Emäntää huolestuttamaan jo viime kesänä, kuin hirmuinen jätteiden määrä liittyen jokaiseen kokeeseen. Jokainenhan tietää miten homma toimii: esim. MEJÄssä lauantaina tehdään jäljet ja tarjolla on hyvää ruokaa ja juomaa sekä aamulla että päivällä, ja kun jokainen jäljentekijä ottaa aamulla puurolautasen, leipälautasen ja parhaassa tapauksessa parikin kahvikuppia, voi laskea helposti mikä määrä astioita roskiin päätyy. Siihen päälle vielä ruokalautanen, mahdollinen leipälautanen, kahvikuppi tai pari, mehumukit... ja sunnuntaina sama uusiksi vähän isommalla väkimäärällä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Kaksi faktaakertakäyttöastiat ovat epämukavia! Laitapa kukkurainen lautasellinen soppaa pahvilautaselle ja kuljeta se yhdellä kädellä pöytään. Hah, siinä on soppaa sitten housuilla ja vähän maassakin. Seuraavaksi voitkin viiltää sillä terävällä lusikanreunalla huuleen. Kuulostaako yhtään tutulta? Tai että aamulla joutuu hakemaan kuusi kuppia kahvia ennenkuin päivän kiintiö on täynnä. Pelleilyä. Kertakäyttöastiat ovat kalliita. Niitä menee suoraan sanottuna tolkuton määrä per koe, ja kun laskee yhteen kokeet joissa jokainen kesän aikana käy - no, ei puhuta enää ihan pienistä määristä ja summista. Mitä toisaalta siitä, että yhdistyksellä palaa rahaa astioihin, eipä tarvitse tiskata. Eikö niin?? Mutta kun ajatellaan pidemmälle, sen enempää olematta viherpiiperö, aikamoista tuhlaamista ja hiilijalanjäljen kasvattamista se on. Kun kuitenkin ihan jokaisella olisi jonkunlainen muoviastia tai kaksi kotona. Eikä koemaksut ainakaan halpene tällä menolla.

Pikkukoira Emäntineen ehdottaakin ensi kesäksi ihan uudenlaista lähestymistapaa asiaan: jokainen pakkaa omat astiansa mukaan kokeisiin, tiskaa ne paikan päällä ja käyttää uudestaan. Säästetään sekä yhdistysten varoja että luontoa, eikä kenenkään tarvitse raahata isoja säkillisiä kaatopaikkajätettä pois metsästä. Kesäaikaan kun ei varsinaisesti ole hyötyä siitäkään, että osa astioista voidaan polttaa, lämmitystä kun ei sinällään tarvita. Toki paikalle varmasti tuodaan astioita, mutta jospa ne olisivat maksullisia? Ehkä se pistäisi jo miettimään tarvitseeko joka kahvitilkkaa varten ottaa uusi kuppi jos muki maksaisi vaikka euron...

Pikkukoira toivoo näkevänsä jokaisen yhdistyksen koekutsuissa tänä kesänä vietin: ota omat astiat mukaan.

Ja koska tuo Emännän järjenkulku on ajoittain sitä sun tätä (enemmän kyllä sitä kuin tätä), toistan kaiken uhalla toivotuksen mahdottoman hyvästä ja menestyksekkäästä kesästä kaikille.